Nieuws

Onduidelijkheid over nauwkeurigheid omschrijvingen atlasblokken

13 december 2006  ·  Jeroen van Vianen

Af en toe krijgen we vragen omtrent de plaatsaanduidingen van de atlasblokken zoals die bij de RBA berichten verstuurd worden. Er zijn nu ruim 18.000 atlasblokken die een naam hebben gekregen die door gebruikers van de atlas zijn ingevoerd. Deze naamgeving is in een aantal gevallen verouderd, voor ons niet ter zake doend of bevat een heleboel dubbele namen. Daarnaast blijkt met enige regelmaat dat een aantal plaatsaanduidingen foutief zijn. Wat de zaak nog gecompliceerder maakt is dat er voor een heleboel atlasblokken geen plaatsbeschrijving bestaat. In deze gevallen wordt de naamgeving van het "hogere" atlasblok met het betreffende bericht meegestuurd. In die gevallen kan het gebeuren dat bij een semafoonmelding als plaats beschrijving bijvoorbeeld "Amsterdam" wordt opgegeven terwijl de betreffende vogel zich niet in Amsterdam maar in de omgeving daarvan bevindt. Het RBA team doet zijn uiterste best in de gaten te houden wanneer een bericht niet de juiste, teveel of dubbele omschrijvingen bevat en dit zonodig aan te passen.

Wordt er een RBA melding gedaan waar je besluit heen te gaan, controleer dan eerst of het gemelde atlasblok overeenkomt met de omschrijving van het atlasblok.

Bespeur je een fout aarzel dan niet dit door te geven aan dutchbirdalerts@dutchbirding.nl, we zullen waar nodig de omschrijving aanpassen om fouten te voorkomen.